top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Dialoogleiders

Van “au” naar “wauw”!

Bijgewerkt op: 30 aug. 2018


Op de parkeerplaats bij de supermarkt loop ik Gerard van den Buijs tegen het lijf. Gerard is fan van de dialoog én initiatiefnemer van Venray in Dialoog. Gerard was een klein beetje verhit. Of moet ik zeggen gepassioneerd? Licht verontwaardigd vertelde hij mij dat hij dit weekend had deelgenomen aan een “zogenaamde dialoog”. Bij doorvragen kreeg ik door waar zijn pijn(tje) zat. Vanuit zijn passie voor de dialoog had hij aan de dialoog deelgenomen, maar eenmaal aan tafel kreeg hij snel in de gaten dat er van alles, behalve van een dialoog sprake was. Verhitte discussies, zware overtuigingen en meningsverschillen voerden de boventoon. Zwaar teleurgesteld droop Gerard af……met als resultaat geen “wauw”, maar “au”. Zo zie je maar weer dat een naam niet altijd de lading dekt. Gerard had zich totaal iets anders voorgesteld bij de dialoog.


Een echte dialoog volgens de methodiek van Nederland in Dialoog voorkomt juist dat we zaken verkeerd interpreteren. Door oprecht naar elkaar te luisteren, door te vragen, je bewust te zijn van je oordeel (en dit even op te schorten) en de diepte op te zoeken, kom je uit bij de kern. En juist in die kern, waar onder andere diversiteit, emoties, waarden en verlangens naar boven komen, vind je elkaar. Je overstijgt daar als het ware jezelf. Je ontdekt de echte betekenis van woorden. Je krijgt inzichten. Je ontmoet elkaar op overeenkomsten, er ontstaat saamhorigheid en verbinding . Hierdoor ontstaan vaak ook nieuwe initiatieven.

Terug naar Gerard. Zoals hij bevlogen is geraakt van de maatschappelijke dialoog, zo raakte een aantal vrijwilligers van Venray in Dialoog, waaronder ik, meer en meer bevlogen van de dialoog in organisaties. We ontdekten dat het toepassen van een doelgerichte dialoog in een zakelijke omgeving een vergelijkbaar effect heeft. De dialoog zorgt ook daar voor verdieping, meer begrip, verbinding en actie. Zo ontstond een gezamenlijke droom! Wat als wij met een aantal dialoogleiders vorm zouden gaan geven aan sociaal ondernemerschap en de dialoog? Een collectief vormen van zelfstandige dialoogleiders met inmiddels ruime ervaring, bevlogenheid en een gezamenlijk doel. Doen waar we in geloven vanuit de overtuiging dat we organisaties en mensen in organisaties echt verder kunnen helpen. Waarmee wij bovendien een financiële bijdrage kunnen leveren aan een maatschappelijk initiatief, namelijk Venray in Dialoog dat graag nog meer mensen kennis wil laten maken met de dialoog als gespreksvorm.


Een half jaar later is het een feit! Als ‘De Dialoogleiders’ starten we per 1 september en lanceren we onze website. Met zes Venrayse ondernemers, ieder met onze eigen specifieke expertise, hebben wij gedurende een dik half jaar aandacht gegeven aan onze gezamenlijke missie, visie en onze doelen. Wij gaan nu bij organisaties doen wat Gerard van den Buijs al jaren in de Venrayse samenleving doet; bevlogen en gepassioneerd verder met het uitdragen van de dialoog. Wij blijven als vrijwilligers ook actief bij Venray in Dialoog, maar we zetten onze kennis en ervaring nu ook als sociale ondernemers in bij organisaties. En als u ons inhuurt voor een dialoog, krijgt u een dialoog! Wij gaan voor de wauw!

#dialoog#venrayindialoog


Nicky Vievermans

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page