top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Dialoogleiders

Werkdruk en werkstress

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes.

Ook ikzelf heb deze ervaring ondervonden als coördinator zorg en diensten in de zorg. Toentertijd een nieuw bedachte functie die in ontwikkeling was. Iedereen was nog zoekende welke taak bij welke functie het beste zou passen. Ik kreeg een half uur per cliënt per week om alle zorg voor deze cliënt te coördineren en contacten te onderhouden met andere professionals en familie. Een leuke uitdagende baan waar ik heel veel zin in had. Ik zette alles op alles om dit voor elkaar te krijgen. Ik was zó trots op mezelf dat ik dit bereikt had en coördinator mocht zijn! Helaas werd mijn hoofd alsmaar voller en voller en strookte mijn verstand niet meer met mijn gevoel. Wat nu?

Ik ging in gesprek met mijn leidinggevende en er werd intern gekeken of ze mij konden helpen en ondersteunen in mijn proces. Wat ik hierbij merkte was dat interne hulp niet van een afstand kon kijken naar mij als persoon (hoe behulpzaam ze ook zijn) en te veel beïnvloed was door de organisatie. Dit hielp mij helaas niet verder.

Ik ben op zoek gegaan naar hulp buiten de organisatie en ben hierdoor aan een coachopleiding begonnen. Hier leerde ik hoe ik naar mezelf kon kijken en leerde ik dat deze baan niet de baan was die voor mij geschikt was. In eerste instantie een pijnlijke ontdekking, want ik was zo trots op mezelf dat ik deze functie bereikt had! Nu kwam het loslaten! Loslaten van mijn functie en een andere invulling zoeken in mijn werkbare leven. Ook dit is een heel proces waar vaak aan voorbij gegaan wordt.

Gelukkig heb ik op deze manier een burn-out kunnen voorkomen. Maar bij hoeveel werknemers lukt dit niet. Zij blijven hangen in hun ontevredenheid, werkdruk, niet wetende hoe ze het op moeten lossen, niet in gesprek durven gaan. Vervolgens zie je dat veel werknemers de ziektewet ingaan omdat ze het niet meer aankunnen!

Dialoog over werkdruk en werkstress

Hoe maak jij als werkgever of manager binnen je bedrijf of organisatie werkstress bespreekbaar? Wat doe jij hieraan? Waar loop je als bedrijf tegenaan?

Op woensdag 26 juni leid ik hier een kennismakingsdialoog over. Een doelgerichte dialoog is namelijk ook een mooie gespreksvorm om werkdruk en werkstress bespreekbaar te maken. Wil je meedoen? Ga dan voor aanmelding naar onze agenda.

Mia Tielen-Poels


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page