top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Dialoogleiders

'Zekerheid is de vijand van het veranderen'


Van het interview met psychotherapeut Esther Perel gisteravond tijdens Zomergasten is veel bij mij blijven hangen, maar één uitspraak in het bijzonder: ‘Zekerheid is de vijand van veranderen’.


Wanneer we zeker zijn van ons eigen verhaal en niet de moed hebben om aan ons eigen verhaal te twijfelen en ons te verdiepen in het verhaal van de ander, dan wordt veranderen van onszelf en van een relatie in welke vorm dan ook onmogelijk.


En dat is nou precies waar ook de dialoog een functie heeft. Tijdens een dialoog neem je de tijd om met anderen onder leiding van een getrainde gespreksleider ervaringen en dromen te delen. Daarbij staat luisteren naar elkaar en oprechte belangstelling voor elkaars verhaal centraal. Het is geen psychotherapie, maar slechts een eenvoudige gespreksvorm die zeer betekenisvol kan zijn in het creëren van begrip tussen mensen.


In de afgelopen 10 jaar heb ik als zelfstandig communicatie-adviseur, samen met mijn collega Leonie Boeyen, regelmatig de kracht van de dialoog ervaren. Hoe verhelderend het soms is voor mensen om het verhaal van een collega te horen waar ze al jarenlang mee samenwerken. Door de dialoog krijg je begrip voor de ander en alleen op basis van begrip en vertrouwen kun je écht goed samenwerken. Ik vind het mooi om mensen en organisaties daarbij te helpen. Daarom heb ik me per 1 september aangesloten bij De Dialoogleiders. Een fijne club mensen met jarenlange ervaring in het leiden van de dialoog. Als De Dialoogleiders willen we meer organisaties de kracht van de dialoog laten ervaren. Bovendien verbinden we er ook nog een mooie maatschappelijke doelstelling aan.


Dagmar Matthijssen

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page